11111

DERS TANITIM BİLGİLERİ


dfe.ieu.edu.tr

Dersin Adı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
Bahar
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
-
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Grup çalışması
Olgu / Vaka çalışması
Soru & Cevap
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gıda kimyası terimlerini tanımlar
  • Gıda bileşenlerinin kimyasal reaksiyonları ve fonksiyonel yapısını bilir
  • Gıda kabul, depolama, koruma ve işleme sürecinde değişimleri açıklar
Ders Tanımı

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Su ve özellikleri, gıdalarda bulunan su, su aktivitesi Ön okuma
2 Karbonhidratların kimyasal ve fonksiyonel yapısı Ön okuma
3 Proteinlerin kimyasal ve fonksiyonel yapısı Ön okuma
4 Yağların kimyasal ve fonksiyonel yapısı Ön okuma
5 Minerallerin kimyasal ve fonksiyonel yapısı Ön okuma
6 Vitaminlerin kimyasal ve fonksiyonel yapısı Ön okuma
7 Ara sınav
8 Gıda katkı maddeleri Ön okuma
9 Gıda enzimleri Ön okuma
10 Gıdalarda bulunan lezzet ve aroma bileşenleri Ön okuma
11 Fenolik bileşikler, doğal renk maddeleri Ön okuma
12 Antioksidanlar, Alerjenler Ön okuma
13 Organik ve doğal gıdalar Ön okuma
14 Gıda kontaminantları Ön okuma
15 Final Sınavı
16 Dönemin gözden geçirilmesi
Ders Kitabı Fennema, O.R. 1996. Food Chemistry, 3rd edition. Marcel and Dekker, Inc., New York.
Önerilen Okumalar/Materyaller 1. Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. 2. Göğüş, F., Fadıloğlu, S., 2006. Food Chemistry. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. 3. deMan, J. M., 1990. Principles of Food Chemistry, 2nd edition. Chapman & Hall, New York.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
15
Portfolyo
Ödev
1
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
1
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
16
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
30
Final Sınavı
1
30
    Toplam
160

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilme; Gıda Mühendisliğindeki problemlerin çözümünde uygulayabilme,

2

Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilme, veri toplama ve analiz edebilme, sonuçları uygulayabilme,

3

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilme, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilme, etkin karar verebilme,

4

Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilme ve kendini sürekli yenileyebilme, kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilme,

5

Çevreye duyarlılığı mesleki alanda uygulayabilme, etik sorumluluk bilincine sahip olabilme,

6

Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilme,

7

En az bir yabancı dilde iletişim kurabilme.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010